• Terviseteenused
    lastega peredele

    Profülaktilised läbivaatused ja nõustamine, vaktsineerimised,
    hoolduslehed, juhised haigestumise korral.

    Läbivaatused ja profülaktilised vastuvõtud

    Tagamaks laste arengu ja sellest kõrvalekalde võimalikult varajane avastamine ja et ennetada võimalikke vaktsiinvälditavaid ohtlikke haigusi.

    Laste profülaktilised kontrollid perearstikeskuses koosnevad kahest osast:

    • Imiku- ja lastekontrollid: Regulaarsed külastused perearstil või pereõel, et hinnata lapse üldist tervist, füüsilist ja vaimset arengut ja vajadusel käsitleda lapsevanematel tekkinud küsimusi. Profülaktilised imikute ja väikelaste kontrollid toimuvad vastavalt Lapse tervise jälgimise juhendile“. Juhendi järgi toimub ka koolieelne lapse tervisekontroll. 
    • Vaktsineerimised: Hõlmavad kohustuslikke ja soovitatavaid vaktsineerimisi vastavalt riiklikule immuniseerimiskavale.

    Perearstikeskusesse tulles on oluline, et laps tunneks end turvaliselt ja ta teab, mida on oodata perearsti või pereõe vastuvõtu käigus. Juhised lapse ettevalmistamiseks arsti või õe visiidi eel.

    Võta ühendust arstiga

    Juhised imikute ja laste tervise hoidmiseks

    Siin on mõned üldised juhised, milllega soovitame lapsevanematel tutvuda:

    Lapse tervise arengust, normidest, lapse hooldamisest ja arengu toetamisest leiad palju infomaterjali nii eesti kui inglise keeles siit.

    Lapsesõbralik tervishoid – õiguskantsleri infovoldik täiskasvanule.

    • Imetamine: imetamisnõustamist teostab Tomson Tervisekeskuses ämmaemand Kairi.
    • Tervislik toitumine: Soovitused tasakaalustatud toitumise ja toiduvaliku kohta vastavalt lapse vanusele. Imiku toitmise juhised nii rinnapiima, piimasegu kui ka lisatoiduga alustamise osas leiad siit.
    • Füüsiline aktiivsus: Soovitused lapsele sobiva füüsilise aktiivsuse ja mängu kohta, et edendada arengut ja tervist.
    • Unerežiim: lapse unevajadus sõltub vanusest, aga ka samavanade laste korral võib unevajadus varieeruda küllalt suurtes piirides, beebidel on sageli uni periooditi eri kvaliteedi ja pikkusega. Beebide une kohta soovitame lugeda unenõustaja dr Anette Ariana Pärnitsa raamatut “7 sammu lapse parema uneni” – Saa sõbraks mikrobioomi ja ööpäevarütmidega.

    Võta ühendust arstiga

    Haiguste ennetamine ja varajane avastamine

    Laste haiguste ennetamine ja varajane avastamine on oluline lapse tervise tagamiseks ning võimaldab kiiret sekkumist, kui tekib mure või haigusnähte.

    • Regulaarsed kontrollid: Korrapärased perearsti või pereõe visiidid on vajalikud, et jälgida lapse arengut, hinnata võimalikke riske ja varajasi märke haigustest. Lae endale alla lapse tervise päevik.
    • Silma- ja kuulmiskontrollid: Varajane avastamine võimaldab sekkuda nägemise või kuulmise probleemide korral varases staadiumis. Silmaarsti profülaktiline kontroll on vajalik lapse 3.eluaasta jooksul. Silmaarstile registreerida saab ilma perearsti saatekirjata. Kui märkad muutusi lapse nägemises, lapse silmad vaatavad kõõrdi või tekib kahtlus, et laps ei kuule hästi, siis võta kohe perearstiga ühendust.
    • Hambaarstil käi lapsega kord aastas kontrollis alates vanusest, kui ta on valmis hambaarstiga koostööd tegema, tavaliselt enne lapse 3-aastaseks saamist. Lapse suu tervise hoidmise juhend.

     

    Terviseteenused erihooldusvajadustega lastele

    Arstiabi, tegevusteraapia, logopeediline teraapia, haridus- ja sotsiaalteenused.

    Erihooldusvajadustega laste terviseteenused on kohandatud teenused, mis on suunatud laste erivajaduste rahuldamisele ja nende üldise tervise toetamisele. Need teenused hõlmavad mitmeid valdkondi, sealhulgas arstiabi, tegevusteraapia, logopeediline teraapia, haridus- ja sotsiaalteenused.

    Tugiteenused erivajadustega lastele

     

    Oluline info lastega peredele

    • Lapse haigestumise korral loe lähemalt juhiseid siit.
    • Imikute, väikelaste ja koolilaste profülaktilised tervisekontrollid ja vaktsineerimised  toimuvad kolmapäeviti. Haigete lastega palume sellel päeval mitte kohale tulla ja teavitada personali haigustunnuste olemasolust, et võimalusel broneerida uus aeg profülaktiliseks tervisekontrolliks. 
    • Koolist puudumistõendeid, spordilaagrite- ja lastelaagrite tõendeid perearstid ei väljasta. Informatsiooni erinevatesse asutustesse võivad vajadusel  edastada lapsevanemad ise.
    • Vaktsineerimised toimuvad riikliku immuniseerimiskava alusel: Riiklik immuniseerimiskava | vaktsineeri.ee
    • Vaata rohkem infot vaktsiinidest ja vaktsineerimisest:  Avaleht | vaktsineeri.ee

    Võta ühendust arstiga


    Lastega perede terviseteenuste teemalised postitused

    Tomson Tervisekeskus asub alates 1.oktoobrist uuel aadressil Sepapaja 12/1, Tervisemaja 2. Uus maja on vahetult